Zetmelen doen prima dienst als geleer-, verdikkings- of bindmiddel in soepen, sauzen, zuivel, brood en vleeswaren. Het zijn budgetvriendelijke en veelzijdige ingrediënten die je product de gewenste viscositeit en textuur geven. Gemodificeerde zetmelen, zoals gemodificeerd maïszetmeel, verhogen ook de stabiliteit van uiteenlopende bereidingen.
We verdelen de hoogwaardige zetmelen van onze partner. De uitgebreide selectie zetmelen en derivaten is geschikt voor uiteenlopende voedingsproducten.
Maak je keuze uit het assortiment natieve zetmelen en gemodificeerde zetmelen, ook verkrijgbaar als instantversie. Enkele ‘specialty starches’ vervolledigen ons gamma: gesproeidroogde glucose en maltodextrine, bijproducten die je vooral als ‘bulking agents’ inzet om droge stof toe te voegen aan voedingsapplicaties.
Natief zetmeel
Natief zetmeel kan uit vele plantaardige oorsprongen gewonnen worden. Zij zijn onoplosbaar in koud water en zwellen in verschillende mate op, afhankelijk van de gebruikte temperatuur. Natief zetmeel heeft zeer goede verdikkende, gelerende, vochtretentie- en antiklonterende eigenschappen. Zij worden gebruikt voor textuurvorming en binding waardoor ze toepasbaar zijn in verschillende applicaties in de voedingsindustrie. Ze kunnen ook in instant versie worden aangeboden.
Een greep uit ons Gamma:
- Clean label functionele zetmelen
Gemodicifeerd zetmeel
Gemodificeerde zetmelen zijn ontwikkeld indien de functionele eigenschappen van het natief zetmeel niet de vereisten van het gewenst eindproduct bekomen, die als het ware op maat van de beoogde toepassing zijn gemaakt. Deze modificatie kan gebeuren door middel van een fysische ingreep (zoals warmtebehandeling), of door een enzymatische of chemische aanpak.
Een greep van ons gamma:
Maltodextrine
Wordt verkregen door de gedeeltelijke hydrolyse van zetmeel. Deze producten worden vooral toegepast als 'bulking agents' om droge stof toe te voegen in allerlei voedingstoepassingen. Het bevat erg weinig of geen suiker, is goed oplosbaar, verteerbaar en heeft nog
andere nuttige eigenschappen; het beïnvloedt de textuur, het geleren, het emulgeren en voorkomt kristallisatie.
Zetmelen en derivaten zorgen ervoor dat je product beter bindt, een vollere textuur krijgt, lekker smaakt en makkelijker verwerkt kan worden. Dankzij die veelzijdigheid aan functies zijn het veelgevraagde ingrediënten in alle sectoren van de voedingsindustrie.
Om ook de stabiliteit van je eindproduct te verhogen, is er gemodificeerd zetmeel, aangepast op maat van je vereisten. Zo verbeteren specifieke bewerkingen de viscositeit, geleertemperatuur of vries-dooistabiliteit van je eindproduct, of maken ze het bestand tegen zuren, hoge temperaturen of bewegingen die bij het productieproces horen.
Zetmelen en derivaten tillen de smaak, textuur en binding van je product naar een hoger niveau. Het zijn echte klassiekers in de voedingsindustrie.
Zoek je gemodificeerde zetmelen of derivaten die voldoen aan specifieke eisen of verwachtingen van je consument? Ons ervaren team van voedingstechnologen weet raad.
Twijfel je welk zetmeel of derivaat uit het gamma het beste past bij jouw:
Onze voedingstechnologen staan je graag bij in je keuze.